09 december, 2008

"klave: banken vinner, krona: staten förlorar"

Ja, rubriken sammanfattar ungefär dagens finanskris.

Vi hade en paneldebatt i skolan angående den ekonomiska krisen 2008 (som egentligen påbörjades smått 2006). Debatten i sig var ganska flummig, och talarna (bl.a en microekonom, stadsvetare, företagsekonom och samhällsvetare) hade en tendens till att börja filosofera vidare i sådant som inte riktigt hörde till ämnet. Överlag sades det dock en del intressanta saker, även om jag inte alltid hängde med i deras resonemang.

Som jag har förstått började det hela i USA, som vi alla vet är en stormakt med inflytande över världen. Det sägs att krisen har sitt ursprung redan runt 2000-talet då en ny lag infördes i USA om att låginkomsttagare lättare skulle beviljas bostadslån. Samtidigt lovade staten bankerna en säkerhet i form av ett konkursskydd ifall de skulle fara illa ut. Därmed satte de låga låneräntorna och den ökande efterfrågan fart på bostadsmarknaden som också ledde till att bostadspriserna ökade markant.

När staten smått började höja räntorna igen, blev det allt tuffare att låna pengar från banken vilket gjorde att bolånemarknaden mattades av och bostadspriserna sjönk. De som redan var skuldsatta fick på grund av höjda räntor och sänkta bostadspriser svårt att behålla/sälja sina bostäder. När låntagarna inte hade möjligheten betala tillbaka sina lån hamnade bankerna i problem och bolånekrisen inleds..

När bankerna sattes i en djup skuldsatt sits och hade brist på likvida medel, fanns det (oftast för de mindre bankerna) ingen annan utväg än att gå i konkurs. Enda lättnaden för dom var att de hade fått konkursskydd från staten, vilket gjorde att staten fick gå in med pengar och täcka skadan. Därav: "klave: banken vinner, krona: staten förlorar". Antingen går det väldigt bra för en bank, vilket det har gjort för en del banker under denna kris, eller går de i konkurs och då är det staten som förlorar pengar. I vilket fall som helst är det en win-win situation för bankägarna trots att deras bank gått i konkurs. De blev nämligen inte själva skuldsatta.

ja-- sen finns det självklart en hel del andra företeelser som bidrog till denna ekonomiska kris vi befinner oss i nu. Dessa kommer jag inte att ta upp idag.

Inga kommentarer: