05 juni, 2008

Världens rikaste land

Visste ni att Sverige kunde varit med i Top 5 rikaste länderna i världen?

Detta skulle ha varit möjligt om Sverige under 70-talet skulle ha sålt 50% av Volvo till Norge i utbyte mot att investera i deras nyfunna oljefyndighet.

Det var de svenska aktieägarna som såg en allt för stor risk med affären och det var även där de satte stopp för den. Det är någonting de idag ångrar stort eftersom Norge idag står på sina egna ben när det gäller oljeproduktion och behöver inte dela med sig ett uns till sina grannar.

Detta förde Norge till en 2:a plats på listan över världens rikaste länder räknat i BNP per capita* fram till 2006, men ligger sedan 2007 på en 5:e plats (CIA). Listan toppas av Luxemburg, som följs av Qatar, Bermuda och Jersey.

Sverige? ja, eftersom vi inte delar någon olja med Norge har vi hamnat på en sisådär 25:e plats, snäppet under Danmark. Pinsamt va? Det är ju inte som att vi har kvar vår käraste Volvo idag heller..


* Bruttonationalprodukten; mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land. Alltså värdet av alla de varor och tjänster som tillverkats i landet under ett år. BNP per capita; BNP dividerat med antal invånare i landet.

Inga kommentarer: